Meteen naar de inhoud
Home » Relatietherapeut spirituele aanvliegroute » Relatietherapeut Autisme

Relatietherapeut Autisme

relatietherapeut autisme

Relatietherapeut autisme heeft zijn handel vol met relatie uitdagingen qua wel of niet in verbinding zijn en please gedrag richting de autistische partner om de rust in huis te waarborgen. Wederzijds begrip en communicatie zijn belangrijke thema’s. Ook zijn er verschillende soorten en gradaties van autisme. Relatietherapeut Jaloezie en Relatietherapeut Narcisme zijn andere specialisaties.

Hoe denken mensen met autisme?

Dit is een uiterst vage vraag en vraagstelling voor autistische mensen. Binnen autisme zijn er vele soorten en ook verschillen. Er zijn net zoveel overeenkomsten tussen een bepaalde autistische persoon als tussen jou en een bepaalde neuro typische persoon. Er zijn echter ook een paar belangrijke manieren waarop we statistisch van elkaar verschillen. Dit is belangrijk voor een relatietherapeut autisme.

relatietherapeut autisme
relatietherapeut autisme

Relatietherapeut autisme en de sociale stijl verklaren

In plaats van te zeggen dat autistische mensen sociale problemen hebben, zeg ik dat er een sociale kloof bestaat tussen autistische en niet-autistische mensen. Ze begrijpen elkaar gewoon niet. Er wordt gezegd dat autistische personen geen cognitieve empathie hebben. Een bekend voorbeeld van de manieren waarop ze sociaal van elkaar verschillen, is dat autistische mensen over het algemeen de neiging hebben tot duidelijke, letterlijke communicatie. Dit betekent niet dat ze niet in staat zijn om op sarcasme of metaforen te reageren. Het betekent echter wel dat ze eerder op een directe manier communiceren. Het betekent vooral dat ze vaak instructies nodig hebben die heel duidelijk moeten worden gegeven. En dat ze moeite hebben om subtiele hints op te vangen of onuitgesproken regels te volgen. 

Autisme en hyperspecialisatie en de rol van de relatietherapeut:

De meesten autistische mensen hebben een bovengemiddelde intelligentie, vaak op één gebied of een paar vergelijkbare gebieden terwijl ze worstelen met andere. Ze spreken en lezen al op zeer jonge leeftijd. Hun hersen verwerken evenwel moeilijker stemg

eluiden. Dit gaat hand in hand met speciale interesses. Dit zijn zeer intense interesses waar ze de neiging hebben om op te fixeren. Een meerderheid van de autistische mensen voldoet ook aan de criteria voor ADHD. Een andere uitdaging is de verscheidenheid aan sensorische verwerkingsproblemen. Waaronder uitdagingen om naar meer dan één geluid tegelijk te luisteren.

Non-conformiteit van autistische oplossingen

Autistische personen begrijpen dingen van nature op een ongebruikelijke manier. Terwijl ze bijvoorbeeld niet goed in wiskunde zijn, lossen ze een logische puzzel op een zeer creatieve manier op. Eigenlijk met een geniale een nieuwe methode. Autisme testen is hierom niet op zijn plaats. Autistische personen falen bij vele psychologische tests door in onze ogen verkeerde antwoorden terwijl het voor hen het juiste sublieme antwoorden zijn. We hebben hier te maken met een verschil in bewustzijn. 

Relatietherapeut autisme volwassenheid en onvolwassenheid

Autistische mensen zijn geen eeuwige kinderen. Autistische kinderen zijn geen miniatuurvolwassenen. Ze hebben echter de neiging om veel nadruk te leggen op mijlpalen. Ze verbazen op zeer jonge leeftijd al hun ouders en andere volwassenen met hun woordenschat. Als jong kind kunnen ze wanhopig zijn, omdat ze al onafhankelijk willen zijn.  In het eerste jaar van de middelbare school willen ze en kunnen ze al universitaire cursussen volgen op hun expertise gebied. Praktische zaken zoals autorijden kunnen ze weer niet. 

De interesses zijn vaak kinderachtige zoals het kijken naar tekenfilms en slapen met knuffelbeesten. Of nog vele jaren als tiener de speeltuin bezoeken. Ook is er een neiging om vrienden te worden met mensen buiten de eigen leeftijdsgroep. Dit kunnen zowel jonge kinderen als volwassen zijn. 

relatietherapeut autisme en onderliggende hartzeer lagen aangaan verbinding
relatietherapeut autisme en onderliggende hartzeer lagen aangaan verbinding

In relatietherapie gaan?

Een relatietherapeut autisme zal de gradatie van autistisch gedrag van de partner in kaart willen brengen. Bij een lichte gradatie komen partners er pas na 10 of 15 jaar achter. Voorzichtig zijn met stempels plakken vergt alertheid. Bij spirituele relatietherapie komen beiden partners bij de aanvang 1 keer gezamenlijk en ook bij de eindevaluatie. De tussenliggende sessies zijn separaat. Het kiezen voor een relatietherapeut welke alles in ogenschouw neemt, staat voorop. We gaan dan hartzeer inventariseren van beide partners. Irritaties met een oorzaak in het verleden verpesten voor 80% de kwaliteit van de relatie. Kies dan ook voor een spirituele relatietherapeut autisme!